wtorek, 7 stycznia 2014

"Jak zrobić torcikowy komplet z modeliny"

A teraz drugi z kolei tutorial ale tym razem już z modeliny.

"Komplecik torciki śmietankowo czekoladowe z modeliny"

Potrzebne nam będą:
-chusteczki nawilżające dla dzieci (do czyszczenia rąk przy zmianie koloru)
-szklana deska do krojenia płaska lub płaska śliska płytka ceramiczna
-modelina w dwóch kolorach brąz i biel (ja używam Fimo)
-foremka do wykrawania ciastek o średnicy około 3 lub 4 cm
-wkład do nożyka do tapet lub żyletka
-metalowe haczyki (szpilki) z kółeczkiem
-silikon sanitarny biały
-sznurek satynowy lub inny
-para bigli


 -coś do rozwałkowania modeliny 
(ja używam praski do makaronu) 
ale może być rurka szklana lub płaski słoik (szklane lub metalowe)


 1.Z dwóch kawałków modeliny białej i brązowej robimy dwa płaskie placki (ok.2-3 mm)



 2.Wykrawamy z białej modeliny dwa kółka a z brązowej trzy



 3.Układamy kolejno kółka zaczynając od brązowego i na przemian


 4.Dociskamy wszystkie kółka do siebie i wygładzamy boki by kółka były równe i gładkie


5. Z pozostałej części brązowej modeliny robimy długi płaski placek tak by objął nam kółka dookoła


 6.Owijamy nasze kółka równo tak by nasz placek złączył się


 7.Odcinamy końce placka którym owinęliśmy nasze kółka by równo skleiły się


 8.Odcinamy równo nadmiar brązowego placka tak by zrównał się z kółkami


 9.Z drugiej strony tak samo


 10.Staramy się dobrze docisnąć brązową modelinę by nigdzie nie odstawała


11.Poprzez dociskanie i wygładzanie palcami równamy całą powierzchnię tak by nie było widać żadnych łączeń, nie za mocno by nie zdeformować koła


12.Kroimy równo na 8 części





  13.Tak powstało nam osiem kawałków torcika


12.Dekoracja: mini czekoladki

A.Robimy osiem małych kuleczek (ok.5mm)


B.Rozpłaszczamy by były równo płaskie


C.Wycinamy malutkie prostokąciki


D.Nożykiem robimy kratkę tak jak ma czekolada


 13.Do naszych kawałków torcika wkładamy przycięte haczyki (ok.5mm)


14.Wciskamy delikatnie tak by haczyka dotknął modeliny (pamiętajcie by nie zniekształcić torcików)


 15. Pieczenie: na papierze do pieczenia układamy torciki i mini czekoladki, pieczemy w temp.110 stopni przez 30 minut,po tym czasie wyjmujemy ostrożnie i czekamy aż wszystko wystygnie

16.Na koniec smarujemy wierzch torcików silikonem sanitarnym białym i przyklejamy do każdego torcika jedną mini czekoladkę (silikon musi tężeć około 8 godzin)

17.Jak już silikon stężeje możemy wszystko zawiesić na naszym sznureczku a kolczyki na biglach


Mi wyszedła taki komplecik.
A wam?
Jak coś zrobicie napiszcie do mnie i pochwalcie się.
Miłego lepienia!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarze! Liczy się dla mnie zdanie każdego. Wasze opinie pomagają mi bym się jeszcze bardziej rozwijać.

Zanim coś napiszesz pamiętaj, że:
-Nie akceptuję komentarzy zawierających jakiekolwiek linki do jakichkolwiek stron czy blogów.
-Odwiedzam wszystkie blogi komentujących przez Wasze profile na blogerze, więc nie zaśmiecaj komentarzy linkami.
-Wulgarne i anonimowe komentarze również nie są akceptowane.